Buna ziua!

Astazi vreau sa va vorbesc despre temperaturi.
Probabil stiti despre “sfarsitul lumii” cand coloana de mercur urca peste 38,1 in zi de weekend, iar doctorii au telefoanele inchise.

Febra si frisoanele sunt reactii de autoaparare ale organismului, insotite de cresterea metabolismului, activarea leucocitelor si eliberarea interferonului.
Toate acestea sunt arme contra infectiilor, pe care le detine doar un corp sanatos. Bolnavii cu boli cronice fac episoade de febra foarte rar. Nu merita sa ne panicam doar daca febra urca peste 39,3-39,5 la un copil sau daca ajunge la 40,1 sau mai sus la un adult.
Sistemul imunitar este sustinut de foarte multe tesuturi si formatiuni: timusul, inelul limfatic faringian, tesutul limfatic al intestinului, chiar si apendexul vermiform.

Cresterea temperaturii este necesara pentru neutralizarea intrusului si toxinelor lui, de aceea este importanta monitorizarea si controlul febrei, pentru a nu depasi momentul de “criza”. Antipireticile alopate usureaza procesul, dar vor prelungi perioada de insanatosire, de aceea apelam la ele doar in momente critice.tea GIF

Va recomand urmatoarele:

1. Lichide cat mai multe, ceaiuri sudorifice: coacaze, catina, macese, soc, tei etc.

2. Comprese sau impachetari cu solutii din otet de mere, in care veti adauga 1-2 picaturi de eucalipt si 2-3 picaturi de lamaie, o picatura de menta si apoi diluate in apa rece. Compresele aplicate sub forma de sosete, manusi si comprese pe frunte, impachetari cu cearsaful inmuiat in solutia respectiva.

3. Aplicarea uleiurilor esentiale cu proprietati antipiretice, anticonvulsive sau sudorifice, pe suprafetele musculare mari, cum ar fi spatele sau picioarele : busuioc, ienupar, rosmarin, musetel. Aici aveti grija la indicatiile UE pentru copii si respectarea dozelor!

4. In cazul bebelusilor UE utile vor fi lamaile, feniculul, melaleuca si lavanda.

5. Daca febra se mentine peste 3-4 zile, adresati-va medicului.

6. Evitati masajele in perioada febrelor si a infectiilor.

Aveti grija de voi si copiii vostri! Vreau sa va doresc “temperaturi febrile” doar in suflet.