In  ultimii doi ani am simtit intens lipsa bailor cu aer fierbinte, a saunelor finlandeze.

Aceasta metoda de relaxare si detox am descoperit-o in anii studentiei. Sauna era frecventata  saptamanal , iar cu timpul a ajuns sa fie lunar.  La sfarsit de 2021, am reusit sa ajung la sauna din nou si vreau sa va impartasesc  beneficiile acestei metode .

Baia filandeza este un remediu pentru rezolvarea multor probleme de sanatate.  Efectul benefic este incontestabil atat pe plan fizic cat si emotional.  Socializarea cu prietenele si relaxarea corpului de tensiunea musculara aduce o bucurie interioara , senzatie de un corp usor  si o minte odihnita. Pentru finlandezi  Sauna este un loc sfant pentru corp si suflet, acelasi lucru l-am simtit si eu.

Aerul fierbinte care variaza de la 60-110 grade, umeditatea scazuta de la 2-23% este doar pentru cei caliti. Finlandezii merg la sauna de mici, conditiile climaterice nu prea ii lasa sa se rasfete in multa caldura.

Esenta acestei metode consta in incalzirea corpului pana acesta incepe intens sa transpire, iar acest lucru detoxifica tesuturile la nivel celular avand efect terapeuric . Eu imi aleg saunele din lemn de stejar, fag sau pin, acestea fiind si ele cu efect curativ.

Temperatura inalta imbunatateste circulatia sangvina si microcirculatia, creste procesele metabolice. Relaxeaza musculatura si incalzeste articulatiile, alunga stresul si oboseala. Contrastul intre aerul fierbinte si apa rece din dus antreneaza sistemul cardio-circulator si intareste si sistemul imun.

Beneficiile saunei:

  1. Detoxifica pielea si tesutul adipos, contribuie la eliminarea toxinelor metabolice. Curata pielea de impuritati si epiteliu, deschide porii. Este recomandata in exeme, psoriasis, dermatite. Detoxifierea cu ajutorul transpiratiei este singura si cea mai eficienta pentru sistemul limfatic!
  2. Imbunatateste microcirculatia la nivel periferic, antreneaza vasele sangvine si muschiul cardiac. Atentie la contraindicatii!
  3. Relaxeaza musculatura, se recomanda sportivilor si celor ce fac febra musculara dupa anrenamente.
  4. Aerul fierbinte stimuleaza functionarea mucoaselor sistemului respirator, creste capacitatea pulmonara. Este o metoda excelenta de preventie a infectiilor respiratorii!
  5. Intareste sistemul nervos vegetativ. Elimina starile de oboseala, irascibilitatea, starile de agitatie.
  6. Indicata in artrite, artroze, dureri lombare.

Timpul recomandat este de 3-4 ore, iar durata intrarilor variaza de la 5 la 15 min. Initial faceti un dus inainte de a intra in sauna. Nu utilizati gelul de dus sau sapunul, acestea spala  filmul dermato-lipidic . Primele intrari sunt de scurta durata, 5 min expunere la aer fierbinte, apoi dus cu apa rece si  10-15 min pauza . Treptat timpul de expunere va creste la 15 min, iar pauzele scurte de 5 min. Cei caliti pot sari direct in bazinul cu apa racoroasa.  In timpul studentiei mele intram in bazine cu apa la temperature 11-12 grade, sau ne aruncam in mormanul de zapada (va rog sa nu incercati exemplul meu , daca nu sunteti pregatiti). In pauze beti apa plata sau ceaiuri suficiente!

Noi  am imprumutat o traditie de la rusi, “batutul cu matura”. Aceste mature sunt din plante , stejar, artar, eucalypt, mesteacan, sau conifere! Dupa cateva intrari, unde traspiri  bine, rogi pe cineva drag sa te loveasca usor cu acele maturi inmuiate in apa calda. E un fel de masaj pentru tot corpulJ

Un alt aspect important sunt alegerea treptelor in sauna , cu cat mai sus urcati cu atat este mai fierbinte. Daca nu sunteti pregatiti sau aveti contraindicatii veti ramane pe prima treapta.

Exista cateva reguli cand mergi la sauna:

-in zilele cu sauna se evita mancarea grea si cu cel putin 2 ore inainte, nu se mananca nimic

-hidratarea este obligatorie, apa plata, ceaiuri, in cantitati suficiente corpului

-se vor scoate bijuteriile  de metal, acestea pot provoca arsuri de la temperatura

-acoperiti capul cu un prosop sau o palariuta de fetru, parul este deteriorat de la temperatura mare si astfel evitati supraincalzirea

– de preferat sa va intindeti pe trepte, nu uitati sa asterneti un prosop! Treptele sunt fierbinti!

Contraindicatii: procese inflamatorii acute, febra,  probleme cardiace (ischemie, infarct, miocardite, endocardite, hipertensiune ), hiper functia tiroidei, diabet forma severa,  maladii oncologice, sarcina.

Dupa 3-4 ore bune de sauna finlandeza iti cresc aripi! Corpul este usor, articulatiile si muschii elastici, pielea respira, mintea este clara!  Va incurajez sa incercati si sa va convingeti cat de sanatos este acest ritual filandez! Sanatate din plin va doresc!