De patru ori Eucalipt!

Astazi m-am trezit cu inspiratie si ceva timp liber (ultimul se pare ca este tot mai rar in viata mea si nu este un lucru rau). De aceea, am zis sa va scriu despre un ulei foarte renumit si in acelasi timp subapreciat, Eucaliptul.

Arbori sau arbusti cu frunza verde anul imprejur, ii veti intalni in Australia, Tasmania, China si Indonezia. Natura ne-a pus la dispozitie in jur de 700 de specii de plante, care au lemn de esenta tare. Ceea ce am descoperit si mi se pare fascinant, este ca acest arbore supravetuieste incendiilor, creste foarte repede si agresiv elimina ceilalti arbori din arealul sau. Stie sa faca economie de apa prin radacinile adanci si uneori isi lasa din senin ramurile sa cada, provocand accidente mortale. Insa pe noi, pasionatii de molecule aromatice, ne intereseaza sanatatea si longevitatea, iar Eucaliptul este altruist din acest punct de vedere.

Uleiul esential de Eucalipt este extras din patru specii, respectiv vom avea patru uleiuri chemotipate, asemanatoare, dar cu caractere diferite. Asa deci:

1. EUCALIPTUS RADIATA – contine alcooli monoterpenici, 1,8 cineol si este mult mai usor aromatic decat specia globulus. Este un ulei care lucreaza preponderent in infectiile cailor respiratorii superioare si probleme cronice: sinusite, rinite, otite, laringite, traheite, astm etc Mai e recomandat si in stari de oboseala psihica, lipsa concentrarii, tensiune musculara.

2. EUCALIPTUS GLOBULUS – contine monoterpene, actioneaza asupra cailor respiratorii profunde: bronsiolite, bronsite acute si cronice, pneumonii, tuberculoza. Are actiune antiseptica in infectiile uro-genitale, inflamatii articulare, procese purulente cutanate, arsuri termice. Se poate lua intern sub forma de ceai. Scade glicemia si imbunatateste metabolismul.

3. EUCALIPTUS DIVES – e un ulei parfumat, diferit de primele doua specii, contine o cetona numita piperiton si are o aroma mentolata. Nu irita pielea si mucoasele, de aceea este indicat in cosmetologie. Ma e indicat si in acnee sau frunculoza

4. EUCALIPTUS CITRIODORA HOOK – aroma cu nuanta de lamaie, acesta contine citronellal. Este eficient in infectii respiratorii, inflamatii articulare, repilent, „racoreste mintea”. Are activitate antiseptica de 90% pentru bacilii tuberculozei, psedomonas, E.coli, salmonela, stafilococi etc. Poate fi luat intern sub forma de ceai.

Contraindicatii: epilepsie, hipertensiune arteriala, femei gravide!

Pentru copiii pana la 12 ani, pe sistem respirator, se recomanda specia eucaliptus radiata!
Recomandari terapeutice pentru toate speciile ar fi: infectii respiratorii, astm bronsic, febra, inflamatii articulare, infectii uro-genitale, oxigenarea tesuturilor, procese cutanate purulente, etc.

Aici o sa expir profund, apoi inspir din uleiul esential de eucalipt si plec la treaba ca ma asteapta pacientii. Va imbratisez pe toti si va doresc experiente aromate inedite, dragi DoTerristi!!!