Sovarful sau Origanum vulgare este o planta care creste in stare salbatica in sudul Europei. Denumirea vine din doua cuvinte grecesti „oros”=munte si „ganos”=bucurie.

Este o planta inrudita cu maghiranul si des utilizata in condimentarea bucatelor din carne, condiment specific bucatariei italiene, spaniole, grecesti si mexicane. In Egiptul antic era planta preferata pentru bai, in Grecia era planta care se sadea in cimitire(!). Din cele mai vechi timpuri era considerat remediul contra tuberculozei . Aristotel afirma ca pana si testoasele consumau oregano dupa ce inghiteau un sarpe. In Persia, astrologii considerau ca oregano te scapa de influenta proasta a planetelor. In secolul 13 calugarii cresteau oregano pentru a trata bolile respiratorii.

Componentele chimice de baza ale uleiului esential de oregano sunt fenolii : carvacrol si timol . Acestea din urma sunt considerate substante antibacteriene de forta (!), dar in acelas timp sunt hepato-toxice, iritante cu proprietati caustice.

UE de oregano este unul dintre cele mai bune remedii antibacteriene si antimicotice si functioneaza pe sistem respirator, digestiv, urinar, infectii ale tesutuli conjunctiv( artrite infectioase) etc
Oregano este un tonizant al sistemului nervos , revigorant , stimuleaza forta vitala si energia organismului. Recomandat in parazitoze interne sau cutanate( paduchi, scabie, capuse, etc) Regleaza metabolismul lipidic si functia tractului digestiv.

Proprietatile toxice ale fenolilor ne obliga sa indicam tratamentele cu UE de oregano doar la recomandarea medicului si de scurta durata, max 7 zile( personal il consider un medicament). Oregano nu este recomandat seara. Este contraindicat hipertensivilor si gravidelor , copiilor sub 6 ani. Contraindicat in probleme cardiace de tip ischemic sau dupa AVC. UE de oregano este des contrafacut din oregano spaniol (Thymus capitatus), care este mult mau usor de suportat, dar si sarac in propritatile terapeutice.
Va recomand sa utilizati acest ulei doar in inhalatiile reci ,iar cand il aplicati pe tegumente diluati aceasta minune antibacteriana.

Atentie!- nu mirositi uleiul de oregano direct din sticluta, poate provoca dureri de cap sau stari neplacute.