Buna dimineata dragi exploratori ai senzatiilor olfactorii!!! Astazi vreau sa vorbim despre FIFTY SHADES OF CITRUS.

Aromele citricilor sunt cele mai placute si ravnite dintre uleiurile esentiale. Acestea sunt utile atat la nivel emotional cat si pe nivel fizic, un fel de amor holistic pentru minte, corp si suflet . Cultivarea citricilor si interesul gustativ al consumatorilor a dus la incrucisarea culturilor, care ne pune astazi la dispozitie o varietate de fructe exotice savuroase si aromate. Uleiurile esentiale ale citricilor au ajuns sa cuprinda peste 15 nuante aromatice, desi au o componenta chimica asemanatoare, dar totusi diferite ca intensitate si senzatie.

1.Portocalul dulce (Citrus sinensis)-un excelent antidepresiv, stimulator emotional si energetic.

2.Portocalul rosu(Citrus sinensis sangvini)- reduce palpitatiile si echilibreaza emotional.

3.Portocalul amar(Citrus aurantium)-desi are aroma specifica portocalei, aduce o nuanta amaruie amatorilor de contraste olfactorii.

4.Mandarina(Citrus reticulata)-aroma recomandata in oboseala intelectuala si fizica,in caz de frici si anxietati,depresii, stari de greata la gravide. Aici avem doua tipuri de uleiuri, din mandarinele verzi si mandarinele coapte. UE de mandarine verzi este utilizat in parfumerie.

5.Lamaie(Citrus limon)-intotdeauna fresh si uzual.

6.Lime(Citrus aurantifolia)-cu gust intens acrisor, este o incrucisare intre portocalul amar si lamaie. Recomandat in recuperarea postinfectioasa, antiseptic si tonizant.

7.Lime dulce(Citrus limetta risso)-este un lime cu gust dulce acrisor si aroma usor dulcie,utilizat in parfumerie.

8.Bergamot(Citrus bergamia)-cel mai fototoxic dintre uleiurile esentiale, contine bergapten(!). Este uleiul care ne ofera incredere, inlatura blocajele si ne ajuta sa gasim solutii.

9. Grapefruit(Citrus paradisi)-un paradis al senzatiilor olfactorii si receptorilor gustativi. UE cu actiune metabolica si antideresiva. Grapefruitul alb ofera o aroma fina cu nuanta amaruie. Gapefruitul roz -are o nuanta placuta dulcie si ferma, indicat in tratamentele anticelulitice.

10. Petitgrein(Citrus bigarodia)-obtinut din vlastari si frunze ale portocalului amar. Regeneraza energia, recomandat in oboseala, imbunatateste memoria.
Petitgrein obtinut din vlastari si frunze da lamaie are o nuanta mai acida si intepatoare, asemanatoare cu lemongass si melissa si este un imunomodulator.

11.Neroli(Citrus aurantium ssp aurantium)-obtinut din flori de portocal, un ulei esential foarte scump, utilizat in parfumerie. Considerat cel mai eficient antidepresiv!

12.Combava

13.Pomelo

14.Tangerine(o varietate de mandarine)

15.Kumquat

16.Clemantine( părintele Clément Rodier în 1902)

Celelate 34 de nuante raman pentru ale descoperi ulterior …..

Va imbratisez pe toti! ·